کلیسای چورا یا موزه کاریه یکی از جاهای دیدنی استانبول در ترکیه محسوب میشود که دیوارهای آن با هنر دوران بیزانس و نقاشیهای مذهبی متعلق به همان دوره تزیین شده است.
کلیسای چورا کجاست؟
عمر قدیمیترین بخشهای بنای کلیسای چورا به قرن چهارم میلادی و سالهای 527 تا 565 در دوره امپراتوری روم شرقی میرسد. موزه کاریه یا کلیسا چورا بر فراز تپههای گلدن هورن و در جنوب خلیج شاخه طلایی واقع شده است. این کلیسا در محله ادیرنکاپی در شمال منطقه فاتح و در فاصله پنج کیلومتری از شمال غربی محله سلطان احمد استانبول قرار دارد.
کلیسا چورا با میدان تکسیم هفت کیلومتر (14 دقیقه)، با محله رنگارنگ بالات یک کیلومتر (پنج دقیقه) و با خلیج شاخ طلایی 2.5 کیلومتر (هفت دقیقه) فاصله دارد. این کلیسا در فاصله 12کیلومتری فرودگاه آتاتورک و 30 کیلومتری فرودگاه استانبول واقع شده است.
معماری کلیسای چورا
کلیسای چورا یا موزه کاریه بعد از بنای ایاصوفیه یکی از مهمترین بناهای متعلق به دوره بیزانسی استانبول است. دیوارهای داخلی این بنا با نقاشیهای دیواری و موزاییکهای آبرنگی قرن چهاردهم تزیین شدهاند. بهعلاوه صحنههایی از زندگی مسیح و مریم باکره با رنگهایی درخشان در این دیوارها به تصویر کشیده شدهاند. این نقاشیها و موزاییکها از خیرهکنندهترین نمونههای آخرین دوره هنر بیزانس و نمادی از پویایی آن محسوب میشوند.
معماری بیزانس اولیه در اصل ادامه معماری رومی بود و نمونههای اصلی و نخستین آن را میتوان در راونا (یکی از شهرهای شمالی ایتالیا) و قسطنطنیه همچون کلیسا سنت سوفیا، سنت ایرنه و سنت سرگیوس یا ساختارهای سکولاری همچون دیوارهای قسطنطنیه یا آبانبار باسیلکا پیدا کرد.
در گذر زمان بهتدریج سبکی به وجود آمد که بیشتر تحتتاثیر معماری شرق نزدیک بود و از طرح صلیب یونانی برای معماری کلیسا استفاده شد که امروز نیز بیشتر پابرجا است. در واقع نمایی که ما امروز از کلیسای چـورا میبینیم به سال 1077 میلادی برمیگردد که کلیسا بهشکل صلیبی بازسازی شده است.
در سیر تحولی، این سبک آجرها جایگزین سنگها و موزاییکها جایگزین تزیینات و حکاکیها شدند و گنبدها ساختار پیچیدهتری پیدا کردند. برای نمونه در بالای درب اصلی کلیسا چورا موزاییککاریهای بسیار ارزشمندی از حضرت مسیح و حواریون خودنمایی میکنند.
تضمین بهترین قیمت خرید تور استانبول لحظه آخری و ارزان
تغییر کاربری کلیسا چورا
کلیسای چورا پس از فتح استانبول در سال 1453 میلادی بهعنوان کلیسا مورد استفاده قرار گرفت. این بنا در آغاز قرن شانزدهم (در سال 1511) توسط وزیر بزرگ بیازیت دوم (Beyazit II)، هادیم علی پاشا به مسجد بدل و بعدها به آن آشپزخانه و مدرسهای نیز افزوده شد. متاسفانه در آن سال پس از تبدیل کلیسا چـورا به مسجد کاریه بسیاری از نقاشیهای دیواری با کارهای چوبی یا سفید کاری پوشانده شدند و گنبد اصلی بازسازی شد. گنبدی که بر اثر زلزله فرو ریخته بود.
بعدها در اواسط قرن نوزدهم کلیسای چـورا مورد توجه دولت ترکیه قرار گرفت و توسط موسسهای آمریکا در بین سالهای 1948 تا 1958 میلادی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و آثار نقاشی آن دوباره احیا شد. در طی تصمیمات دولت ترکیه در سال 2020 بار دیگر موزه کاریه یا کلیسای چورا به مسجد تغییر کاربری داد
آثار هنری کلیسای چورا
همان طور که گفته شد کاشی کاری ها و آثار هنری کلیسای چورا باعث محبوبیت آن شده اند و این آثار هنری هستند که باعث می شوند مسافران از سراسر جهان در طول سفر به استانبول از این کلیسای نیز بازدید داشته باشند.
نکته اینجاست که هر کدام از کاشی کاری ها و نقاشی های کلیسای چورا راوی یک داستان جالب از کتاب مقدس هستند و جذاب تر از همه اینکه این داستان ها مثل یک سریال، یکی بعد از دیگری در کاشی کاری های مختلف روایت شده اند. این یعنی اگر شما بخش های مختلف کاشی کاری کلیسای چورا را تماشا کنید، می توانید سیر داستان های مختلف کتاب مقدس را متوجه شوید و با تماشای این آثار هنری درک جالبی از این روایت ها پیدا کنید.
مثلا شما می توانید در بخشی از کلیسای چورا استانبول و با تماشای بخشی از کاشی کاری های آن با زندگی مریم مقدس از بدو تولد تا زمان فوت آن بزرگوار آشنا شوید. بعد هم که به قسمت بعدی بروید، می توانید درباره تولد حضرت مسیح اطلاعات کسب کنید و در قسمت بعدی هم با زندگی مسیح آشنا شوید.
گفتنی است که این کاشی کاری ها به قدری جذاب هستند که به احتمال زیاد شما را هم جذب خودشان می کنند و احتمالا وقتی شما هم به خودتان بیایید، می بینید که ساعت هاست که محو داستان های جالب این کاشی کاری ها در کلیسای چورا شده اید.
خرید تور ترکیه لحظه آخری و ارزان با اقامت در هتل های لوکس
دسترسی به کلیسای چورا استانبول
برای دسترسی به کلیسای چـورا استانبول کافی است که سوار اتوبوس های 38E از ایستگاه امینونو شوید تا این اتوبوس ها شما را مستقیما به منطقه ادیرنکاپی ببرند. در این صورت می توانید بعد از پیاده شدن از اتوبوس چند قدم از ایستگاه تا کلیسای چورا را پیاده بروید و به همین راحتی به یکی از جالب ترین بناهای تاریخی استانبول دسترسی پیدا کنید.
البته توصیه ما به شما این است که ساعات ترافیک روز یعنی اول صبح و بعد از ظهر که خیابان های استانبول شلوغ می شوند را برای طی کردن این مسیر با اتوبوس انتخاب نکنید. چراکه در این صورت طی کردن این راه برایتان خیلی دشوار می شود و مسلماً شما هم از ترافیک سنگین این مسیر خسته می شوید.