کاخ توپکاپی که در نزدیکی تنگه بسفر قرار دارد، همواره شاهد بزرگترین افتخارات و تراژدی ترین وقایع تاریخ عثمانی بوده است. در حال حاضر این قصر به موزه تبدیل شده است اما کمتر از 100 سال پیش خانه سلاطین عثمانی، حرمسرا و دیگر ملازمان ایشان به شمار می رفت.
معرفی کاخ توپکاپی
کاخ توپکاپی یکی از بزرگ ترین و مهم ترین کاخ های استانبول است که به دستور سلطان محمد دوم (فاتح استانبول) ساخته شد. برای ساخت کاخ توپکاپی تپه ای کوچک و مشرف به آبراه شاخ طلایی را انتخاب کردند. ساخت کاخ توپکاپی از سال 1460 میلادی شروع شد و تا سال 1478 ادامه داشت. از اهمیت توپکاپی همین بس که در طی قرن های 15 تا 19 میلادی مرکز سیاسی سلطنت عثمانی بود و اقامتگاه اصلی سلاطین عثمانی به شمار می رفت تا اینکه نهایتا در سال 1924 به موزه تبدیل شد.
در کنار این، از توپکاپی برای برگزاری مسابقات و تفریحات مختلف در استانبول استفاده می کردند. بد نیست بدانید در طی تاریخچه کاخ، آدم های زیادی در این مجموعه وسیع و سلطنتی زندگی کرده اند که شمار آن ها به 4000 نفر می رسد.
کاخ وسیع توپکاپی از 4 حیاط اصلی و تعداد بسیار زیادی ساختمان های کوچک و بزرگ تشکیل شده که مهمترین آن ها را می توان موزه سلطنتی، حرمسرا و کلیسای تاریخی ایا ایرنه دانست. وسعت این کاخ بارها در طی تاریخ افزایش یافت و بخش های مختلفی را به آن اضافه کردند. در مجموع وسعت کنونی کاخ توپکاپی را برابر با 700 هزار مترمربع می دانند.
برای بازدید از این کاخ زیبا و دیدنی، پیشنهاد می کنیم تور استانبول را از همین الان رزرو نمایید.
تاریخچه کاخ توپکایی
در اواسط قرن نوزدهم میلادی بود که کاخ توپکاپی دیگر نیاز سلاطین عثمانی را پوشش را نمی داد و به این ترتیب تصمیم گرفتند به کاخ بزرگتر و جدیدتری نقل مکان کنند. به این ترتیب کاخ دلمه باغچه جایزگزین توپکاپی شد. از آن پس تا انتهای امپراتوری عثمانی، کاخ توپکاپی به عنوان گنجینه امپراتوری، ضرابخانه و کتابخانه سلطنتی مورد استفاده قرار گرفت. با روی کار آمدن جمهوری ترکیه، کاخ توپکاپی به موزه بدل شد و عموم مردم به این کاخ سلطنتی راه پیدا کردند.
بخش های کاخ توپکاپی استانبول
پیش از آنکه توریستان تور ترکیه به قسمت داخلی کاخ برسند، نخستین دروازه ای امپریالیستی با شکوه و زیبای چشمه سلطان احمد سوم را در حیاط خلوت خواهند دید. داخل کاخ به چهار بخش اصلی : حیاط اصلی و دیگر سازه های کوچکتر از جمله حرم، جایی که اعضای زن خانواده سلطان ساکن بوده اند و ساختمان شورای امپریالیستی، جایی که جلسات میان مقامات دولتی مهم برگزار می شود، تقسیم شده بود.
بر خلاف کاخ های اروپایی که تنها یک ساختمان بزرگ در وسط باغ ساخته می شدند، کاخ توپکاپی تنها کاخ افراد سلطنتی نبود و شامل مجموعه ای از سالن ها، سربازخانه ها، آشپزخانه ها، کیوسک ها، محل های خواب و اتاق ها در محوطه مرکزی بوده. کاخ توپکاپی عثمانی به نوع ساده و فروتن و در عین حال به نوعی کاربردی ساخته شده بود.
حیاط اول
حیاط اول کاخ برای دسترس عموم مردم آزاد بوده است و این حیاط منطقه خدماتی کاخ محسوب می شده و شامل یک بیمارستان، یک نانوایی، انبار مهمات ، انبارهای ذخیره سازی و برخی از خوابگاه ها بوده است. کلیسای بیزانس نیز در این منطقه قرار دارد. نخستین حیاط کاخ حیاط سپاه نامیده میشود، از این دروازه به بعد هیچکسی به غیراز سلطان حق نداشت تا سوار بر اسب از این دروازه عبور کند و سایر افراد میبایست با پای پیاده از این دروازه عبور میکردند.
حیاط دوم
حیاط دوم که میدان دیوان نیز نامیده می شد، محل دیوان (شورای امپراتوری) بود و در آن برای هر کسی که با دیوان تجارت و رابطه ای داشت باز بود. حیاط دوم، میدان دیوان درواقع مرکز اداری امپراتوری محسوب می شده. علاوه بر دیوان، صومعه و آشپزخانه نیز در حیاط دوم واقع شده بود. دروازه دوم دارای دو برج مراقبت است و با نام دروازه سلام شناخته میشود؛ علت این امر این است که هرکسی که به این مکان وارد میشد، پیش از ورود میبایستی به سلطان سلام و درود میفرستاد و تنها خود سلطان و خدمه او حق عبور از این دروازه را داشتند و بهعبارتدیگر این دروازه برای دسترسی عمومی ساخته نشده بود.
آشنایی با موزه وان، موزه ای با اشیای ابتدای عصر آهن
دروازه سوم
دروازه سوم با نام دروازه سعادت شناخته میشود و دلیل این امر این است که سلطان و اهالی کاخ، رخدادهای بزرگ را در این مکان جشن میگرفتند. در این شرایط سلطان بر روی تخت پادشاهی خود مینشست و هنگامیکه او شاد بود، همه شاد بودند. این دروازه بهوسیله خواجههای سفید محافظت میشد و هیچکس نمیتوانست بدون مجوز سلطان از آن عبور کند.
سومین حیات، آخرین حیاط کاخ باغ شخصی سلطان (صوفی همایون) است که آنطرف تعدادی گذرگاه قرار داشت. در این باغ تعداد زیادی گل لاله و گل سرخ و چند اتاقک با نمایی بسیار زیرا رو به شهر وجود دارند که میتوان در آنها به نوشیدن قهوه یا چای مشغول شد.
حرمسرای کاخ توپکاپی | حرم همایونی
حرمسرای توپکاپی، یکی از خصوصی ترین بخش های کاخ بود که به خانواده سلطان و معشوقه هایش تعلق داشت. در وسعت این حرمسرا همین بس که بیش از 400 اتاق، 9 حمام، 2 مسجد، چندین خوابگاه، یک بیمارستان و رختشویخانه در آن دیده می شود؛ البته جداسازی ها به گونه ای انجام شده بود که سلسله مراتب افراد رعایت شود. از جمله افراد ساکن حرمسرا می توان به والده سلطان (ملکه مادر)، همسرها، معشوقه ها، سوگولی ها، شاهزاده ها و کنیزان اشاره کرد. از دیگر ساکنان حرمسرا، خواجه های سیاه پوست کاخ بودند که مسئولیت محافظت از زنان حرمسرا را به عهده داشتند.
از آن جا که بخش های مختلف حرمسرا در طی قرن شانزدهم تا نوزدهم ساخته شده اند، طیفی از معماری های مختلف را با حضور در این بخش خواهید دید. در مجموع معماری حرمسرای توپکاپی ارزش تاریخی بسیاری دارد و در آن سبک معماری عثمانی و ترکیبی از معماری باروک ایتالیایی به چشم می خورد.
حیاط سوگولی ها و معشوقه ها
حیاط سوگولی ها آخرین بخش حرمسراست که به باغ شمشاد و استخر مشرف است. این حیاط مختص سوگولی ها و معشوقه های محبوب سلطان بود که مهره اصلی بقای نسل او به شمار می رفتند. این اهمیت به قدری بود که هر سوگولی که باردار می شد، قدرت و محبوبیتی هماندازه همسران اصلی سلطان پیدا می کرد.
حیاط خواجه ها
این حیاط خارجی ترین حیاط حرمسرا و محل دسترسی به سایر بخش های کاخ بود و از آن جا که خواجه ها در آن مشغول حفاظت و نگهبانی بودند، این طور نام گرفت.
مسجد خواجه ها
مسجد خواجه ها، مسجد کوچکی است که تزئیناتش در قرن هفدهم تکمیل شد. البته این مسجد مخصوص افراد بلندمرتبه حرمسرا بود و فقط به خاطر نزدیکی به حیاط خواجه ها، این گونه نامگذاری شده است.
راهرو کنیزان
ظرف های خالی غذا در این راهرو گذاشته می شد و سپس کنیزان آن ها را جمع می کردند.
ساعات بازدید و قوانین بازدید از کاخ توپکاپی استانبول
- در طول سفر با تور ترکیه همه روزه در پاییز و زمستان از ساعت 9 صبح الی 5 بعد از ظهر و در بهار و تابستان از ساعت 9 صبح الی 7 بعد از ظهر به جز روز های سه شنبه می توانید به بازدید از این کاخ دیدنی بروید.
- لازم به ذکر است که موزه در صبحهای تعطیلات مذهبی نیز برای بازدید عمومی بسته است.
- ورود به بخش آثار مذهبی و مقدس کاخ برای افراد با لباس نامناسب ( دامن کوتاه، تاپ های تابستانی باز و …) ممنوع است و از ورود آنان جلوگیری می کنند.
- در کاخ موزه ی توپکاپی عکسبرداری ممنوع است.
- استفاده ازکالسکه در کاخ موزه توپکاپی برای کودکان ممنوع است.
خرید تور ترکیه را برای تجربه سفری خاطره انگیز از دست ندهید.
چطور به کاخ توپکاپی استانبول برسیم ؟
برای رسیدن به این کاخ تمامی وسایل نقلیه ی عمومی از قبیل اتوبوس، مترو و تراموا به آسانی در دسترس مردم و توریست ها است.
هزینه بلیط بازدید از کاخ توپکاپی استانبول
در حال حاضر هزینه بلیط بازدید از این کاخ، 40 لیره ترکیه برای بزرگسالان است و برای بازدید از بخش حرمسرا نیز باید 25 لیره دیگر نیز پرداخت نمایید.